Prevoje, 03. 05. 2023

 

OBVESTILO

V  vrtcu so se pojavili primeri NORIC.

 

Da bi lažje prepoznali bolezen, vam prilagamo opis bolezni. 

Povzročitelj: Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča Varicella Zoster virus (VZV). Spada v družino herpes virusov.

Način prenosa: Edini gostitelj virusa je človek. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in z zrakom. Obstaja tudi možnost, da se virus prenese z okuženimi rokami bolnika na zdravo osebo (direktni kontakt).

Doba inkubacije: Inkubacija (čas od okužbe do pojava mehurčkov) traja najpogosteje 14 do 16 dni. Najdaljše trajanje inkubacije je 30 dni.

Kužnost in dovzetnost za okužbo: Bolezen je zelo kužna; 90 % dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni 2 dneva pred pojavom izpuščaja, zanesljivo pa niso več kužni 5 dni po tem, ko so se iz vseh mehurčkov razvile kraste. Večina ljudi okužbo preboli v otroškem obdobju. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči pasovec oz. herpes zoster.

 

Bolezenski znaki: Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Značilna znaka sta nekoliko zvišana telesna temperatura in pojav mehurčastega izpuščaja na koži, lahko tudi na sluznicah in spolovilu. Pri osebah, ki zbolijo za noricami v odrasli dobi, se lahko razvije tudi nekoliko težja klinična slika.

 

Zdravljenje: Zdravljenje je simptomatsko. Pri osebah, ki so sicer zdrave, ni potrebe po antivirusnem zdravljenju. Če je prisotna povišana telesna temperatura, jo lahko nižamo z zdravili, kot je npr. paracetamol. Aspirin je odsvetovan, ker lahko povzroči nastanek Reyevega sindroma. Srbenje olajšamo z uporabo antihistaminika. Umivanje je priporočljivo, vendar z mlačno vodo in brez uporabe mil ali gelov za tuširanje.  Po umivanju telesa ne brišemo z drgnjenjem, ampak le nežno popivnamo odvečno vodo z brisačo.

 

Nasveti za preprečevanje: Osebam, ki zbolijo za noricami, je običajno svetovano, da ostanejo doma, dokler ne prenehajo biti kužni. Nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stikov z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster. 

 

Vključitev otroka v vrtec: Po 5 dneh po pojavu značilnega izpuščaja, oz. ko ni več svežih mehurčkov in se vsi mehurčki posušijo.

 

 

Marta Cigale, OPZHR za VVE

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost