OBVESTILO

 

V  našem vrtcu se je pojavila :

6. OTROŠKA BOLEZEN (ROSEOLA INFANTUM).

Kaj je šesta bolezen? To je, najpogosteje, nenevarna bolezen, ki jo povzroči virus. Pojavlja se izključno pri otrocih starosti od treh mesecev do treh let, najpogosteje pri dojenčkih od 9 mesecev do enega leta in verjetno je najpogostejši vzrok za visoko temperaturo.

 

Simptomi: Najprej se običajno pojavijo: visoka vročina, suh kašelj, bolečina v ušesu in otekle žleze na vratu. Nekateri otroci dobijo blago drisko. Po nekaj dneh se iz drobnih madežev na obrazu in trupu razvije izpuščaj.

 

Pri zelo povišani telesni temperaturi moramo pa biti zelo pozorni pri otrocih, ki so nagnjeni k vročinskim krčem. Zato je zniževanje povišane temperature tako zelo pomembno.

Zanimiva je tudi časovnica pri tej bolezni. Najprej se pojavi zelo visoka telesna temperatura in šele čez nekaj dni izpuščaj, če se sploh pojavi. V večini primerov se. Tako je edina virusna bolezen z obratno časovnico.

Hujši zapleti se pri 6 otroški bolezni pojavljajo redko. V teh primerih pa je obisk nujne medicinske pomoči še kako pomemben. Vse ostalo bodo naredile osebe, ki so za to strokovno usposobljene.

 

Zdravljenje: Posebni ukrepi niso potrebni. Visoka vročina je lahko združena z vročinskimi krči, zato je pomembno izvajati ukrepe za znižanje telesne temperature in zagotavljanje ustreznega vnosa tekočine ter zdravila za lajšanje neugodja. Obolenje se pozdravi samo, v približno tednu dni.

Inkubacijska doba (čas od izpostavljenosti okužbi bolezni) je okrog 10 dni.

 

 

Marjetka Kovač, vodja prehrane in ZHR

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost