OBVESTILO

V  našem vrtcu se je pojavilo obolenje za ADENOVIROZO.

Povzročitelj: Adenoviroza je obolenje, ki ga povzročajo adenovirusi in lahko traja tudi šest tednov.

Z adenovirusu obolevajo predvsem otroci do dveh let starosti, zbolijo pa lahko tudi starejši otroci in odrasli.

Da bi lažje prepoznali bolezen, vam prilagamo opis bolezni.

Adenoviroza se po navadi začne z okužbo dihal, pri otroku lahko opazite izcedek iz nosu in oči, prav tako ima lahko povišano telesno temperaturo. Zanjo sta značilna predvsem vodena driska in bruhanje. Otrok se lahko en dan počuti dobro in starši dostikrat pomislijo, da so viruse ugnali in otroka odpeljejo v vrtčevsko varstvo.

A žal je za adenovirozo značilno, da simptomi za nekaj dni poniknejo, potem pa spet izbruhnejo. Zdravniki svetujejo, na bo tisti, pri katerem so ugotovili to obolenje, še en teden doma, ko ni nikakršnih simptomov več. Le tako boste lahko preprečili, da ne bo zbolela vsa vrtčevska skupina otrok.

Zelo pomembno je, da si vsi v družini v času, ko ima otrok adenovirozo, temeljito umivate roke, skrbite za čistočo v stranišču in kopalnici, saj se adenovirusna driska prenaša fekalno-oralno.

 

Inkubacija:  Traja od 1 do 10 dni.

 

Bolezenski znaki: Simptomi in znaki so vročina, nahod, bolečine v žrelu, kašelj, glavobol in slabo počutje. Težave izzvenijo hitreje, če je adenovirus povzročil okužbo zgornjih dihal in dlje v primeru, ko ima bolnik adenovirusno pljučnico. Pri adenovirusni okužbi prebavil sta vodilna klinična znaka vodena driska in bruhanje. Včasih tudi povišana telesno temperaturo in prehladne znake. Bolezen praviloma nima hujših posledic za zdravje.

 

Način širjenja mikroorganizma Adenovirusi, ki povzročajo vnetje očesne veznice ali akutno okužbo dihal, se prenašajo preko okuženih kapljic na razdalji do največ 1 metra, ali preko predmetov, ki so onesnaženi z izločki dihal. Adenovirusne driske se prenašajo fekalno-oralno. Glavni vir okužbe je blato obolelih ljudi. Okužene osebe izločajo virus v blatu 10 do 14 dni; povprečno 2 dni pred pojavom driske in še 5 dni po prenehanju driske. Z nehigienskim ravnanjem se virus zanese v živila, pitno vodo. Človek se okuži z zaužitjem onesnaženih živil in pitne vode, ki so onesnažene z blatom obolelih ljudi.

 

Preprečevanje okužb Adenovirusne okužbe so pogoste, še posebej v hladnejših mesecih, njihovo širjenje je težko preprečiti. Ker se širijo kapljično in preko onesnaženih predmetov, jih preprečujemo s pogostim umivanjem rok. Bolniki, ki prebolevajo okužbo dihal, si morajo pogosto umivati roke, da ne onesnažijo svoje okolice in kašljati v rokav, saj tako preprečijo, da bi se kužne kapljice širile po prostoru.

 

Učinkovitega cepiva proti adenovirusom ni.

 

Marjetka Kovač, vodja prehrane in ZHR

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost