OBVESTILO O AKTUALNIH NOVICAH VEZANIH NA NOVI KORONAVIRUS

 

Ker se stanje epidemije v državi zaenkrat še ne umirja in močno obremenjuje zdravstvo, hkrati pa se ureditev karantene in izolacije spreminjata oz. prilagajata zdravstveni situaciji, smo v VVE Medo pripravili trenutno veljavna navodila, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

 

  1. NAVODILA ZA OSEBO S POTRJENO OKUŽBO S SARS-CoV-2 V DOMAČI IZOLACIJI

Če pri vas potrdijo okužbo z virusom SARS-CoV-2, je pomembno, da ostanete v izolaciji. To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Oseba, ki je v izolaciji, ostane doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov pa 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se praviloma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Trajanje izolacije določi vaš osebni zdravnik.

Za podrobnejše informacije si preberite Navodilo 1:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vstopne_tocke_navodila_za_osebo_s_potrjeno_okuzbo_s_sars-cov-2_v_domaci_izolaciji_-_kratka_2_29.10.2020.pdf

 

  1. NAVODILA OSEBAM, KI SO BILE IZPOSTAVLJENE OKUŽBI S SARS-COV-2 

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem ne-nujnim stikom z drugimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka …). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni večje.

V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki COVID-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila.

V kolikor ste bili v tesnem stiku z osebo s potrjenim COVID-19, se priporoča, da smiselno upoštevate navodila za osebe v karanteni na domu, ki se nahajajo v priponki tega dokumenta. V tem primeru se o možnosti opravljanja dela od doma oziroma o možnosti karantene na domu pogovorite z delodajalcem.

Za podrobnejše informacije si preberite Navodilo 2:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vstopne_tocke_navodila_osebam_ki_so_bila_izpostavljena_okuzbi_s_sars_cov2_29.10.2020.pdf

 

  1. KARANTENA NA DOMU

Karantena na domu je ukrep, s katerim zdrava oseba po tesnem stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2, omeji svoje stike z drugimi ljudmi (se samoosamite). Traja 10 dni od zadnjega tesnega stika. Namen karantene na domu je preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 oziroma bolezni COVID-19.

Za podrobnejše informacije si preberite Navodilo za karanteno na domu:

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodilo_zaosebe_v_karanteni_doma_9_23.10.2020.pdf

 

  1. POTRDILO O PRESTAJANJU KARANTENE NA DOMU

Vsi tisti, ki vam je bilo sporočeno, da ste bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, ostanete doma in ravnate, kot da ste v karanteni na domu.

V kolikor potrebujete potrdilo o prestajanju karantene na domu, na portalu eUprava na naslednji povezavi (https://e-uprava.gov.si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/potrdilo-o-karanteni.html) izpolnite obrazec.

 

Potrdilo o karanteni otroka, ki obiskuje vrtec posredujte na elektronski naslov simona.vrankar@guest.arnes.si za pravilen obračun oskrbnine.

 

Želimo vam veliko zdravja.

 

Vodstvo VVE Medo

(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost